209 millioner kroner har staten brukt på tiltak mot mobbing i skolen de siste ti årene. Aftenposten har gjennomgått rekken av tiltak for et bedre læringsmiljø. Mobbingen har man likevel ikke klart å få bukt med.

416.000 elever besvarte elevundersøkelsen i fjor. Nesten fire prosent sier de blir mobbet 2–3 ganger i måneden eller oftere. Barneombud Anne Lindboe og professor Erling Roland sier til Aftenposten at tiltakene mot mobbing ikke virker. Elevundersøkelsen understøtter konklusjonen deres. Til tross for gode intensjoner er det fortsatt 30.000 barn og unge som mobbes på skolen.

Mobbingen har ofte større konsekvenser enn mobberne forstår. Mange sliter med psykiske skader resten av livet som følge av mobbing. Utdanning og jobbmuligheter ødelegges av opplevelser som har fratatt mobbeofrene selvrespekt og egenverd. Derfor er det så viktig at noe gjøres, slik at alle kan få en best mulig start på livet.

Svaret på hvordan vi skal få en skole fri for mobbing, er ikke enkelt å finne. Når ulike regjeringer fra 2005 til 2015 har brukt over 200 millioner kroner uten å lykkes, sier det seg selv at årsakene er komplekse. Men vi ser ofte at når mobbeofrene forteller sine vonde historier, har det manglet voksne mennesker som var villige til å gripe inn. Når ingen tar ansvar, får mobbingen aksept som en del av skolehverdagen.

Når skoler anklages for å ha et dårlig miljø, ser vi også jevnlig at rektorer gjerne peker på sine forgjengere. De ønsker seg blanke ark og vil se framover. Men blanke ark deles ikke ut til dem som sitter igjen med et ødelagt liv.

Mer handlekraft når lærere og rektorer ser at mobbing foregår, er viktig, skal vi komme mobbingen til livs. Når man har mislyktes, kan erkjennelse av dette være bedre enn å fraskrive seg ansvaret. I alle fall for mobbeofferet, som til sjuende og sist er den som betaler prisen for at ingen ville ta tak i det som foregikk rett foran øynene deres.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.