Meningsmålingene i øyeblikket viser at årets stortingsvalg kan få et noe spesielt utfall. Vi kan ende opp med en forsamling der det kun er fire litt større partier. Det er ikke utenkelig at vi kan få to blokker bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet på den ene siden og Høyre og Fremskrittspartiet på den andre. Og mye av grunnen til den nye situasjonen er Senterpartiets kraftige framgang det siste halvåret.

Et gjennomsnitt av de politiske meningsmålingene den siste tida, viser at fire av dagens åtte partier som er representert på Stortinget ligger like i overkant eller under sperregrensen på fire prosent. Fire prosent er grensen for å få ta del i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene, ett fra hvert fylke. For mai har SV 4,2 prosent, KrF 4,8 prosent, Venstre 3,1 prosent og MDG 2,8 prosent oppslutning. Uten å komme over sperregrensa kan et parti håpe på en eller to direktevalgte representanter fra de største fylkene. MDG har en slik representant denne perioden.

Også fra Hedmark ligger det an til færre partier på Stortinget. Både HAs meningsmåling i januar og NRK og flere lokalavisers måling nå i mai viser at Senterpartiet kan ta Fremskrittspartiets plass. SVs Karin Andersen sitter i dag på Hedmarks utjevningsmandat. Uansett om SV kommer over eller havner under sperregrensa for utjevningsmandatet, er trolig denne situasjonen mest prekær for Karin Andersen. Mister Frp sin direktevalgte plass, burde Tor André Johnsen ligge godt an til å ta utjevningsmandatet.

Nettopp Fremskrittspartiet har denne våren ivret sterkt for å heve grensa på fire prosent for utjevningsmandater. Argumentet har vært at småpartiene har for stor innflytelse på politikken, og at færre og mindre partier gir et bedre styringsgrunnlag for en regjering. Utviklingen viser at det kan gå den veien uten noen høyere sperregrense. Vi risikerer å sitte igjen med et toblokksystem likt det vi har for eksempel i USA og Storbritannia. Vi sier «risikerer» fordi vi er redd for at det vil gå utover mangfoldet i norsk politikk.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.