Miljøpartiet de grønne (MDG) avsluttet søndag de politiske partienes landsmøtesesong. Det er et miljøparti på defensiven som brukte helgen til å bygge opp entusiasme for å løfte seg over sperregrensen. Meningsmålingene har over lang tid plassert MDG mellom 2 og 3 prosent. Det vil være et stort tilbakeslag i forhold til siste kommunevalg, hvor de grønne politikerne feide inn i kommunestyrer over det ganske land.

MDG har vært et politisk gnagsår for de to tradisjonelle partiene som liker å kalle seg miljøpartier. Venstre sliter med troverdighet i miljøsaken så lenge man har rollen som støtteparti for en regjering med Frp. SV kastet ut sin fremste miljøprofil Erik Solheim, og har siden ikke klart å markere en tydelig grønn profil i konkurranse med det «rene» miljøpartiet MDG.

Det er først og fremst egen udyktighet som gjør at MDG ikke framstår som et like friskt alternativ foran stortingsvalget. Med politisk makt i blant annet Oslo har velgerne observert MDGs mange politiske nederlag. Miljøpartiet lovet blant annet å felle ethvert byråd som ville bygge ut E18. Nå blir det likevel utbygging. Kravene om bilfrie byer i nær framtid har også vist seg å være urealistisk. I tillegg har det vært sterke personkonflikter i det unge partiet.

MDG kom inn i Hamar kommunestyre med to representanter ved forrige valg. Vi har sett noen av de samme trekkene her. Symbolsaker som å fjerne lettbrus og pizza fra politiske møter, og forbud mot heliumballonger på 17. mai har blitt latterliggjort av mange velgere. Sterke personmotsetninger gjorde at hele styret i Hedmark MDG valgte å fratre. Den vanskelige rovdyrsaken illustrerte at MDG først og fremst er et byparti, som sliter med en troverdig politikk for distriktene.

Som andre nye politiske bevegelser har MDG erfart at det er krevende å få politisk makt. Når løftene ikke innfris raskt forsvinner velgerne. Men helt kan vi ikke utelukke MDG ved dette valget. Til det er miljøsaken for viktig. Særlig for mange unge velgere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.