Det bør bli billigere og ta langt kortere tid å bygge gang- og sykkelveger i Norge. På den måten vil det bli mulig å få flere kilometer med tryggere veg for de myke trafikantene for pengene som skal brukes til formålet. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) ga i går Vegdirektoratet i oppdrag å redegjøre for kravene som er i dagens vegnormaler for utbygging av gang- og sykkelanlegg, for å se om det er mulig å oppnå lavere tidsbruk og utbyggingskostnader.

Syklistenes Landsforening har beregnet hva tilskuddsordningen for å motivere kommunene til å bygge sykkelveger vil bety. Pengene vil rekke til 1,87 meter med sykkelveg i hver kommune, forutsatt at kommunen stiller med halvparten av pengene. Statens vegvesen har beregnet at det er behov for 24 kilometer nye sykkelveger langs riksveger hvert år fram til 2013. I år blir det bygd 3,3 kilometer, neste år sju kilometer. Med denne farten er ikke målet nådd før i 2060.

Det er ingen tvil om at det brukes for lite penger på utbygging av gang- og sykkelveger. Da er det ekstra viktig at de pengene som bevilges blir brukt på en best mulig måte. Det er både miljø- og helsegevinster å hente ved å få flere til å la bilen stå og ta fram sykkelen. Samtidig sliter myndighetene med å få til en økning i sykkelbruken. Slik forholdene ligger til rette i dag, føler for mange seg utrygge på sykkelsetet. Ikke minst er ønsket om et mer sammenhengende nett med sykkelveger stort.

Samferdselsministeren har gitt Vegdirektoratet tre uker på å komme med sine utredninger. I forlengelsen av dette vil Solvik Olsen invitere storbyene til å komme med innspill til hvordan man skal få flere bilister til å begynne å sykle. En skal også snakke med sykkelorganisasjonene og friluftslivsorganisasjonene, for å finne ut hva som er deres minimumskrav, og hva de mener bør gjøres annerledes. Rett over jul kan bli tidspunktet for et slik møte. Det er grunn til å gi samferdselsministeren ros for å ha gått foran og demonstrert lav tidsbruk. Dette er bra jobba, Solvik-Olsen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.