Det er bemerkelsesverdig når vi vet at Hamar for første gang på mange år må redusere driften for å få økonomisk balanse. Det kan se ut som de politiske partiene har satt sine politiske kjepphester på gangen, og samlet seg om å få økonomien på skinnene igjen.

Hamar Arbeiderblad har den siste tida kunnet dokumentere hvordan mange eldre ikke lenger får det tilbudet fra hjemmehjelptjenesten som de fortjener. Senest i dag forteller vi om 82 år gamle Øyvind Engelien som har fått halvert antall timer til rengjøring av sin bolig fra seks til tre timer i måneden. I tillegg er det slik at siden hans faste hjemmehjelpsdag faller på 1. juledag, vil han da ha åtte uker uten rengjøring.

Engelien er ikke alene om å merke at det kuttes i hjemmehjelpen til de eldre. Mennesker som har arbeidet et langt liv, bør være trygge på at de kommunale tjenestene de tilbys er bedre enn dette. Derfor støtter vi forslaget til opposisjonen, ved Arbeiderpartiet, Pensjonistpartiet og SV, om å øke kommunens budsjett for hjemmehjelptjenester med en million kroner. Ifølge Grete T. Solli, gruppeleder for Ap, vil det tilføre hjemmehjelptjenesten to årsverk. Da bør tilbudet også være godt nok for dem som ikke lenger kan stelle sitt hjem alene.

Også ordfører Einar Busterud (BBL) erkjenner at hjemmehjelpen ikke er god nok. Det er altså ingen uenighet om virkelighetsbeskrivelsen. Vi har sans for tanken på å koble inn frivillige organisasjoner, men det offentlige bør likevel yte et minimum. Når det gjelder hjemmehjelptjenesten synes vi ikke dette er forsvarlig.

Opposisjonen foreslår å bruke politiske stillinger til eldreomsorg. Det smaker av en liten politisk finte. Vi synes rådmannen bør se på generell effektivisering i hele organisasjonen. Det skal gjøre litt vondt og bidra til en kulturendring, når en stor organisasjon er i omstilling. Her tror vi Hamar kommune fortsatt har noe å hente.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.