Finansminister Siv Jensen vil flytte all skatteinnkreving til staten. Jensen vil effektivisere og kutte 500 stillinger ved å flytte all innkreving bort fra de kommunale skattekontorene og istedet gi Skatteetaten nye oppgaver. Spørsmålet er om administrative oppgaver tilsvarende det 500 mennesker arbeider med til daglig bare vil forsvinne idet de blir flyttet.

Høyre- og Frp-regjeringen har «forenkle, forbedre» som politisk mantra. Og man kan vanskelig være uenig i at «unødvendig byråkrati» bør ryddes opp i. Vi stiller likevel spørsmål ved realismen i at «større nødvendigvis er bedre». Finansministerens argumentasjon er at det skal bli lettere å se det store bildet når all skatte- og avgiftsinnsamling samles under én paraply. Skatteetaten skal nemlig også få ansvar for Statens Innkrevingssentral, samt for moms og avgiftsinnkreving. På den måten mener Jensen å på sikt spare flere hundre millioner kroner i kommunale utgifter. De pengene vil hun så klart bruke på andre offentlige oppgaver. Og også dette høres forlokkende ut, siden vi alle, hver dag, ser behov for økte ressurser ute i kommunene. Men hvis pengene spart i kommunene, må brukes på statlig nivå, er vi like langt.

Inntil vi eventuelt kommer dit at alt papirarbeid er fullstendig automatisert, må vi ha folk til å gjøre jobben, enten de er ansatt i kommunesektoren eller staten. Hvis intensjonen er å ende opp med færre offentlige ansatte totalt, er det derfor vanskelig å se hvordan Jensen skal lykkes. Hvis målet derimot er å flytte dagens desentraliserte arbeidsplasser vekk fra landets 288 kommunale kontorer og inn til et stort statlig organ, kanskje fysisk plassert i Oslo, da er finansministeren rett kurs. Dessverre er det en lite farbar vei. Både KS, Fagforbundet og Delta er skuffet over Jensen. De frykter at både kommunal kompetanse og kommunenes økonomi blir svekket av denne «forenklingen». Vi er i tillegg bekymret for vanlige folk. I dag kan vi forholde oss til kommunen. Blir det som Jensen vil, må vi i tillegg kontakte Staten i skattespørsmål. Er det effektivt?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.