En hel verden var vantro vitne til den råskapen som ble vist, og det store omfanget terroren hadde. Den norske terroristen var på forsiden til aviser verden over, og resultatet av de grufulle hendelsene ble vist på TV i en lang rekke land. For to år siden ble Breivik dømt til 21 års forvaring, og den strafferettslige siden av saken var dermed avsluttet.

Det norske folk sto samlet gjennom sorgprosessen i tiden etter 22. juli 2011. Det var rosetog over hele landet, og det ble uttrykt massiv fordømmelse av det budskapet Breivik presenterte som sin begrunnelse for massedrapene. Statsminister Jens Stoltenberg kalte de store demonstrasjonene for en marsj for demokrati, samhold og toleranse. Han lovte også «mer åpenhet, mer demokrati».

Terrorhandlingene 22. juli 2011 er på ingen måte glemt. Datoen står som et brutalt minne om da det utenkelige skjedde i fredelige Norge. Men det politiske budskapet som terroristen sto for, har kommet mer i bakgrunnen. Vi husker de grufulle hendelsene, men har vi glemt hva manifestet til Anders Behring Breivik bygget på? Har det virkelig blitt mer åpenhet og mer demokrati i Norge, som en følge av kampen mot Breiviks tankegods? Har de store rosetogene for tre år siden ført til mer toleranse i Norge?

Terrorhandlingene var en enkelt manns verk. Men hatet hans rettet seg mot islam, mot demokratiet, mot alle som ønsket et flerkulturelt samfunn. Breivik er en militant høyreekstremist, som fant støtte hos islamkritiske nettsamfunn og i høyreekstreme miljøer. Hans tankegods lever dessverre videre både i Norge og Europa. Vi diskuterer som før hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, og hvilke tiltak som kan iverksettes mot dem som ikke tilpasser seg vår kultur. Viktige saker, for all del. Men kanskje skal vi 22. juli også reflektere over hvordan åpenhet og toleranse kan prege Norge, slik vi lovte for tre år siden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.