Vår tids digitale revolusjon har gjort oss til potensielle dødsfeller i trafikken. Det er skremmende tall Trygg Trafikk og Gjensidige nylig kunne legge fram. 1,1 millioner nordmenn driver med andre ting når de kjører bil i trafikken. Hedmarkinger er som alle andre. 37 prosent av bilistene her i fylket svarer at de gjøre flere ting samtidig når de kjører bil. 350.000 nordmenn oppgir at de leser på mobilen og skriver tekstmeldinger mens de kjører. Det sier seg selv at konsentrasjonen rundt bilkjøringen blir sterkt redusert når det viktigste er å få av gårde en sms. Mange vil knapt ense hva som skjer foran bilen som er i fart, mens de leser den siste mottatte meldingen på mobilen.

147 mennesker omkom i trafikken i fjor. 674 mennesker ble hardt skadet. Statistikken viser at en del av disse ulykkene kunne vært unngått hvis vi sluttet å snakke i mobiltelefon og lese tekstmeldinger mens vi kjørte bil. I perioden fra 2005 til 2013 mistet 29 mennesker livet på grunn av mobilbruk i bilen, og mørketallene er naturlig nok store. Antall ulykker som skjer som en følge av at føreren er distrahert øker. Det er skremmende fakta som bør være en vekker for oss alle.

Loven er klar og tydelig. Å snakke i mobilen uten håndfri betjening er forbudt. Å lese og sende tekstmeldinger er åpenbart enda verre. Det er opp til hver og en av oss om vi ønsker å spare liv. Når ulykken inntreffer er det nok ingen som vil si at en sms er så viktig at den er verd å dø for. Men da er det dessverre for sent.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.