beboerne ved Moelv bo- og aktivitetssenter savner friske grønnsaker og salater. Middagene de får servert er varmet opp fra vakuumpakninger og de eldre synes den framstår lite appetittvekkende. Det er uverdig.

Mange kommuner har gått bort fra at hver institusjon har eget bemannet kjøkken. I stedet er matlagingen sentralisert, med såkalt kok-og-kjøl- metode. Det betyr at mat lages opp i stort for så å konserveres før den blir kjørt ut og servert, enten på aldershjemmene eller til eldre som bor for seg selv, med hjemmetjeneste. Det er selvfølgelig gjort av økonomiske årsaker, for å spare inn på stramme kommunebudsjetter. Når lokalpolitikerne konfronteres med at de eldre er misfornøyd, kombinert med det faktum at mange eldre er underernært og sliter med dårlig matlyst, er det vanskelig å si at de er komfortable med ordningen. Samtidig er det litt for lettvint å si «sånn kan vi ikke ha det». For hvor skal de kutte i stedet? Løten kommune har valgt å beholde matlagingen på hver enkelt institusjon, men det er vanskelig å si hvem som gjør de beste økonomiske prioriteringene uten at man ser hver kommunes totale tilbud under ett.

Uansett er det paradoksalt at eldre avspises med det mange opplever som enkel mat uten særlig smak eller friskhet, samtidig som flere og flere barnehager ansetter egne kokker. Særlig de private gjør seg attraktive for ernæringsbevisste foreldre, og vet at investering i mat betaler seg i et større perspektiv. Deres argument om at mat er viktig for både trivsel, helse og utvikling er minst like gyldige for de eldre. Likevel er prioriteringene altså ganske annerledes i den andre enden av aldersskalaen.

Vi mener det må finnes løsninger som kommer de eldres ønsker i møte. Uten store kostnader eller investeringer må man kunne tilføre måltidet smakfulle grønnsaker og anrette maten tiltalende og appetittvekkende. Det er så enkelt som Per Ivar Pedersen (Ap) sier. Han er nestleder i venneforeningen ved Ringsaker bo- og aktivitetssenter og har sin mor boende der: «Så lenge eldre og syke selv betaler selv for maten kommunen serverer, er det en selvfølge at de skal få kvalitet for pengene».

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.