Hvert år blir 213.000 tonn matvarer som burde vært spist, kastet av oss forbrukerne. Dette tilsvarer at hver og en av oss kaster langt bortimot 50 kilo mat i løpet av et år. Tallet kommer fram i forskingsrapporten «Matsvinn i Norge 2013», som Østfoldforskning har laget på oppdrag fra ForMat-prosjektet. Prosjektet er næringslivets satsing for å redusere matsvinnet i Norge, og har representanter fra både statlige myndigheter og de største aktørene på matvaremarkedet.

Temaet matsvinn er blitt svært aktuelt igjen i løpet av den siste uken. Det er kommet daglige rapporter om priskrig på den mest kjøpte julematen, med priser langt under det en for eksempel må ut med for katte- og hundemat, for å lokke kundene inn i butikken. Dette har ført til hamstring i stor stil.

Vi har stor forståelse for at de som skal ut og kjøpe julemat synes det er flott å kunne handle maten for en billig penge. Det viser også reaksjonen, med tomme butikkhyller mange steder allerede tidlig i uken. De politiske reaksjonene har også vært som forventet. Matminister Sylvi Listhaug (Frp) synes det er positivt med priskrig, mens Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, frykter dårligere dyrevelferd, mer industriell matproduksjon og økt kasting av mat.

I dag avsluttes klimatoppmøtet i Paris. En liten tankevekker i den sammenhengen er at produksjon og framstilling av mat står for ni prosent av Norges klimagassutslipp. Og da er ikke produksjon og transport av gjødsel regnet med. Hvis årets dumping av pris på matvarer fører til at mange sitter igjen med store mengder mat som havner rett i avfallsdunken når jula er over, har vi gitt et negativt bidrag til ForMat-prosjektets arbeid for å redusere kastingen av mat. Og i klimasammenheng kan lav pris vise seg å ha en høy pris. Vi belaster kloden med en matproduksjon der enda mer går rett i søpla.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00