115 barnehager og 1.000 ansatte har deltatt i en spørreundersøkelse om mat, i forbindelse med en mastergradsoppgave ved NTNU av ernæringsfysiolog Trude Olsen. Resultatet er mildt sagt nedslående. For mens ungene våre spiser tusenvis av sine måltider gjennom oppveksten nettopp i barnehagen, er personalets kunnskap om ernæring elendige. Lege og forsker Charlotte Björk Ingul kaller det en skandale.

De oppsiktsvekkende resultatene viser at under halvparten av de spurte visste hva «fem om dagen» innebærer, mens for eksempel åtte av ti tror olivenolje inneholder lite fett. Bare 18 prosent av dem som svarte på undersøkelsen visste at et fullverdig måltid inneholder mat fra tre ulike næringskilder. Mens det har vært stort fokus på å begrense kaker, is og søtsaker ved stadige bursdagsfeiringer i barnehagene, ser det ut som om man har glemt å bry seg nevneverdig om hva de andre, daglige - og dermed enda viktigere - måltidene inneholder. Når debatten samtidig går om overvekt hos unge og at barn i Norge stadig veier mer, kaster denne undersøkelsen nytt lys over hvor tidlig innsatsen faktisk bør settes inn. Kunnskapsheving om ernæring og mat må inn i førskolelærer- og pedagogutdanningen, slik at man kan følge myndighetenes retningslinjer for barns kosthold. Ansatte i barnehagene bør tilbys kursopplegg og informasjon om hva slags mat som er best for unger som er i den kritiske fasen der de både skal vokse og lære seg hva som er gode mat- og spisevaner. Når 90 prosent av norske unger har fulltidsplass i barnehagen - og går der i fem år, har dette betydning for den allmenne folkehelsa.

88 prosent av dem som svarte på undersøkelsen har ingen utdannelse innenfor ernæringsfeltet overhodet, selv om det naturligvis er store forskjeller, både mellom ansatte og mellom de ulike barnehagene. Kunnskapen om kosthold er litt lavere i kommunale barnehager enn i private. Men man skal ikke måtte ha ressurser til å ansette en egen kokk for å gi ungene tilbud om fullverdige måltider.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00