Det skal ikke være slik at familier med dårlig økonomi skal bli overvåket av myndighetene – men kommunen må ha en oversikt over hvem de er. Hvordan kan de ellers vite hvem som trenger hjelp, om bistanden når ut og ikke minst om den virker?

Det er nettopp disse punktene kommunerevisjonen peker på når de har gått gjennom og vurdert Hamar kommunes intensjon om å redusere og forebygge barnefattigdom. Vi vet at 575 barn i Hamar bor i såkalte lavinntektsfamilier. Men uten en ordentlig oversikt over familiene det gjelder, er altfor mye overlatt til tilfeldighetene. Da blir det vanskelig for kommunen å nå målet sitt – og ikke minst vanskelig for de utsatte barna og familiene å komme seg ut av uføret.

Det er ikke det at kommunen ikke gjør noe. Tvert imot har Hamar kommune flere tiltak, men så lenge det ikke er én tjeneste som har det overordnede ansvaret for fattigdomsarbeidet, blir det nødvendigvis utfordringer med å koordinere og samarbeide om de mest effektive løsningene. Når sjef for familie og levekår, Anne Olen Aasen, forteller at Nav nå blir satt til å ha hovedansvaret, er det ett skritt på vegen mot forbedring på et område som må tas på alvor. Å ansette en familiekoordinator som vil ta for seg boforhold, arbeid og aktivitet er også positivt.

Vi vet at fattigdom reproduseres, «går i arv» og skaper en ond sirkel de fleste trenger hjelp for å komme ut av. Kommunen selv har derfor alt å vinne på tidlig innsats, for at ikke dagens fattige barn selv skal bli avhengige av trygdeytelser når de blir eldre. Da kreves et systematisk arbeid fra det offentliges side. Enten det gjelder redusert betaling i barnehage, rimelig treningsavgift i idrettslag eller å få foreldre ut i arbeid, må tiltakene koordineres.

Likestillingssenteret er engasjert for å lage en handlingsplan mot barnefattigdom. Vi forventer at den følges opp med jevnlig målinger for hele tiden å vite om man gjør framskritt i kampen mot fattigdom. Revisjonsrapporten viser at Hamar kommune ikke har klare delmålsettinger i sitt arbeid. Det må det gjøres noe med.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.