Tirsdag inntok 16- og 17-åringene sentrum for å orientere seg om hva de skal stemme ved kommunevalget 14. september. Også ved dette valget er Hamar forsøkskommune for å prøve ut konsekvensen av at stemmerettsalderen senkes til 16 år. Men funnene ved valget i 2011 var interessante. 57 prosent av 16- og 17-åringene valgte å bruke stemmeretten. Vanligvis er det ikke flere enn hver tredje førstegangsvelger som legger stemmen i urnen.

Men det er selvsagt delte meninger om hvorvidt en 16-åring forstår forskjellene på de ulike politiske alternativene, og har nok kunnskap om samfunnet til å være med på å avgjøre hvem som skal styre. Meningene er mange, og debatten gikk høyt på sosiale medier etter at h-a.no presenterte en video hvor ungdom fikk snakke om sitt syn på politikk.

«Hovedinteresser til denne aldersgruppen er shopping, sminke, klær, bli superstjerne eller fotballproff», var en av de spontane kommentarene på Facebook. En holdning som nok deles av mange. La oss derfor forsøke å balansere bildet av ungdom under 18 år. Tirsdag arrangerte Hamar Katedralskole paneldebatt med lokale representanter for ungdomspartiene. Det er ingen tvil om at listetoppene ved kommunevalget har mye å lære av ungdomspolitikernes evne til å formulere seg kort, fengende og med et tydelig politisk budskap. Det hadde ikke gjort noe om vi hadde fått noe av ungdomspolitikernes engasjement inn i kommunestyret. 600 Katta-elever skapte en entusiastisk ramme rundt debatten.

Årets kommunevalg er også viktig fordi jernbanedebatten blir den kanskje største saken det kommende kommunestyret i Hamar skal behandle denne valgperioden. I motsetning til mange av dem som snakker høyest om valg av trasé, er det de yngste velgerne som forhåpentligvis skal leve et langt liv i Hamar slik byen vil være når dobbeltsporet en gang kommer. Derfor ønsker vi ungdommens engasjement i debatten. Da hjelper det hvis de også får å være med på å bestemme.

Les også
NYHET

Se HATV for å finne ut hva de yngste stemmegiverne er opptatt av!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.