Slik valgte statsminister Erna Solberg (H) å kommentere Metoo-kampanjen etter avsløringer innenfor kulturlivet. Hun beroliget oss med at Høyre hadde jobbet mye med slike spørsmål i egen organisasjon.

Men dette var i november, før avsløringene nådde norsk politikk. Så kom Giske-saken som lammet Arbeiderpartiet. – Alle partier har opplevd tilfeller av seksuell trakassering, sa Erna Solberg. Hun kunne heldigvis legge til at Høyre har tatt dette på alvor i sin organisasjon.

Nå vet vi at Unge Høyre fikk varsler om Kristian Tonning Riise helt tilbake til 2013. Det har vært hyppige pressekonferanser i Høyres Hus. Flere beklager at de enten ikke visste, eller ikke forsto alvoret i varslene de fikk.

Hvordan har de to partiene håndtert avsløringene? Verken Giske eller Riise trakk seg før varslene var så mange at det ikke var noen vei tilbake. Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre neglisjerte innledningsvis varslene om seksuell trakassering, for senere å angre på at de ikke tok varslene mer alvorlig. Åpenheten forsvant som dugg for sola. Svært få i Ap ville si noe som helst om partikultur og trakassering da varslene mot Giske strømmet inn. Åpenheten som Erna Solberg lovpriste i november er glemt. Nå er det partiledelsens pressemeldinger som gjelder.

Men spørsmålene forsvinner ikke. Hvordan kunne Unge Høyre velge en leder i 2016 som flere fylkeslag satte «vakthold» på, for å hindre at han var alene med unge jenter? Hvordan kunne Hedmark Høyre nominere ham på førsteplass foran siste stortingsvalg, når ledelsen i Unge Høyre allerede i 2014 varslet Høyre sentralt om uakseptabel oppførsel? Dette er spørsmål Høyre burde bestrebe seg på å finne svar på i all åpenhet for å gjenvinne tillit. Men nå er det «ingen som vet». Det er grunn til å merke seg Hadia Tajiks uttalelse til Aftenposten : «Lojalitet er ikke det samme som taushet». En ting er sikkert. Høyre har ikke tatt seksuell trakassering på alvor.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00