Reaksjonene etter at Hamar Høyres ordførerkandidat Knut Fangberget snudde helt om i sykehussaken har ikke latt vente på seg. Nå signaliserer prosjektdirektør Roger Jenssen i Sykehuset Innlandet at prosessen skal forseres, for å lande en sykehusstruktur.

Hvis sykehusledelsen hurtigere kan presentere en konkret modell for et nytt mjøssykehus, tror vi det på alle måter vil være en fordel for den pågående debatten. Når stadig flere tviler på storsykehuset for Innlandet, er det ikke først og fremst fordi det er uenighet om at et felles sykehus for Oppland og Hedmark er et godt prosjekt. Tanken om et innlandssykehus vendes ryggen fordi det er sprikende meninger om hvor dette sykehuset skal ligge, og hva slags helsetilbud de to fylkene ellers skal ha.

Ledelsen i Sykehuset Innlandet har ikke klart å skape tilstrekkelig tillit til at prosjektet beveger seg mot mer samstemmighet og konklusjoner som man til slutt kan få statlige bevilgninger til. Snarere tvert i mot virker det som om aktørene i Hedmark og Oppland har så mange forbehold at det blir nærmest umulig å få på plass en sykehusstruktur og en lokalisering av et nytt hovedsykehus. Det er på dette punktet både sykehusledelsen og fylkespolitikerne må klare å overbevise oss om at det finnes en tydelig kurs.

Vi kan sånn sett slutte oss til store deler av argumentasjonen til Ap-politikerne Reidar Åsgård og Anette Trettebergstuen. Begge har de siste dagene manet til oppslutning rundt storsykehuset, og påpekt at det neppe kommer statlige midler så lenge dagens sykehusstruktur opprettholdes. Deres advarsler faller likevel til jorda, når alternativet er så omstridt at det er vanskelig å se at det hvordan det skal få tilstrekkelig politisk støtte. Vi ser at Innlandet skyves bakover i bevilgningskøen. Det kommer ingen signaler fra staten om at et innlandssykehus har prioritet. Det gjorde det heller ikke da de rødgrønne regjerte.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.