Det gjør sjelden det når den norske innvandrings- og integreringsministeren snakker i det offentlige rom. Under dekke av å være genuint opptatt av å lære av Stockholms erfaringer med innvandring og integrering, fikk Listhaug avtaler både med svensk politi, samfunnsforskere og den svenske migrasjonsministeren.

Vi vet alle hvordan det endte. Listhaugs svenske kollega avlyste møtet samme morgen, og Stockholms byrådsleder anklager i et debattinnlegg i Aftenposten Listhaug for «usmakelig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet». Den norske innvandrings- og integreringsministeren svartmalte «svenske tilstander». På svensk hold ble besøket oppfattet som at hun kom for å drive en politisk kampanje for sin egen integreringspolitikk.

Selvsagt er det mulig å lære noe av Sveriges erfaringer. Det forutsetter en viss ydmykhet, og lyst til å reflektere over andre løsninger enn de man selv allerede har funnet. Problemet er at Sylvi Listhaug slett ikke er villig til å innta en slik lyttende holdning. Det framsto som om hennes mål var å bruke besøket i Stockholm som en plattform for å presentere Fremskrittspartiets innvandringspolitikk.

Som statsråd har Sylvi Listhaug først og fremst bidratt til polarisering av integreringsdebatten. Hun har hatt en serie politiske utspill som skaper sterke motsetninger og en lite fruktbar diskusjon. Integrering blir det lite av med Listhaugs spissformuleringer. Men antakelig oppnår hun det hun egentlig er ute etter: Oppmerksomhet rundt Fremskrittspartiet.

Å legge valgkampen til Sverige er likevel et overraskende grep, selv til Sylvi Listhaug å være. For andre gang i denne valgkampen har statsminister Erna Solberg (H) måttet korrigere sin ivrige statsråd. Partilederduellen med Jonas Gahr Støre (Ap) viste at Listhaugs iver etter på komme med kontroversielle utspill kan komme til å bli et problem for regjeringen i valgkampens sluttfase.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.