Selvsagt har vi skjønt at Ringsaker ønsker å ha en framoverlent holdning når næringslivet ønsker å etablere seg i kommunen. Men nå kan det virke som beruselsen har tatt ansvarlige politikere og administrative ledere fullstendig.

Vanligvis regner vi folk som ordfører Anita Ihle Steen (Ap), Høyres Odd-Hermann Roel Børke, rådmann Jørn Strand og kultursjef Asle Berteig som fornuftige, klarttenkende mennesker. Men det er altså blant andre disse personene som sitter i juryen for byggeskikkprisen. Vi undrer oss over hva det er som har foregått på jurymøtene. Hvilket signal er det kommunens fremste kvinner og menn ønsker å sende ut?

Ikea bygger sine kjøpesentre over hele verden. Er du i Trondheim, Oslo, Ringsaker, Sverige, Danmark eller for den saks skyld Frankrike er det en ting som er sikkert: Ikea ser likt ut overalt. Byggeskikkprisen skal oppmuntre til arkitekturens samspill med sted og miljø. Det mest typiske ved Ikea er jo at man aldri legger særlig vekt på lokale forhold. Det er jo dette som er noe av kjedens kundeprofil. Du skal finne det samme vareutvalget og det samme ytre designet overalt. Selv de berømte «kjøttbullarna» har den svenske giganten introdusert verden over.

Det er absolutt ingen ting unikt ved Ikeas bygg i Ringsaker. Ikke en eneste liten detalj å løfte fram. Hvis Ringsaker kommune mener at dette er det viktigste tilskuddet til kommunens byggeskikk det siste året, står det fryktelig dårlig til. Hvis kommunen på denne måten vil inspirere andre til å følge i Ikeas fotspor, vil byutviklingen gå fra vondt til verre.

Grunneier Per Dobloug kaller nominasjonen en klar skivebom. Det er ikke å ta for hardt i. Ikea er ikke noe annet enn en blå og gul handelsboks. Størst mulig og enklest mulig. Etableringen er et positivt bidrag til økonomisk vekst. Men rusen over dette må ikke gå lederne i Ringsaker fullstendig til hodet. Se dere rundt; er dette det beste dere har?

Les også
DEBATT Nominasjon til Ringsakers byggeskikkpris
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00