Det pågår en spennende debatt i Løten om leksefri skole. Det er SVs ordførerkandidat Gunnar Søberg som har foreslått at Løten innfører en prøveordning med leksefri heldagsskole. Temaet er riktignok ikke nytt, men det er positivt at politikere tør å kaste et såpass kontroversielt spørsmål inn i valgkampen. For er det noe som sitter dypt i ryggraden i den norske folkesjela, så er det at hjemmelekser er avgjørende for å forme vår menneskelige karakter.

Det er gode grunner til å lytte til forslaget til Løten SV. Heldagsskolen vil gjøre at elevene lærer mer av utdannede lærere, samtidig som familiene får en bedre hverdag. Og kjenner ikke mange seg igjen i den daglige kampen mellom foreldre og barn om hvor mye tid som skal brukes på leksene? Med leksene flyttes skolehverdagen inn i hjemmet. Det fungerer godt for de skoleflinke elevene, og det blir enda bedre hvis foreldre har en akademisk bakgrunn. Men hva med alle de hjemmene hvor foreldrene ikke henger med faglig på barnas pensum, og hvor barna opplever lekser som en fortsettelse av en skolehverdag full av nederlag?

Det hadde vært spennende hvis Løten kunne være en foregangskommune ved å innføre heldagsskole og leksefri. Derfor er det gledelig at ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) ikke lukker døra helt igjen for dette forslaget. Riktignok har forslaget til SV en økonomisk side. Det vil blant annet kreve flere lærere. Men her har Løten en mulighet til å gjøre noe helt nytt. Vi håper kommunepolitikerne velger å se videre på dette forslaget.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00