For fjerde gang på rad har man denne helga arrangert Midt i matfatet i Vikingskipet. Årets hedersgjest må være superoksen Braut. I utlandet kalles han ”The Legend”. Han har stått i Vikingskipets nordre sving i helgen, så alle kan få se legenden og takke han av.

Målet med Midt i matfatet er å sette norsk matproduksjon på kartet. Alle de viktigste aktørene deltar her. Oksen Braut er en av dem. Få har satt distriktet vårt på verdenskartet som han. Uten å sammenligne med andre navn er det vanskelig å bestride at han er en av våre virkelige verdensstjerner.

En av verdens beste avlsokser, far til 300.000 kalver over hele verden. Til sammen har han generert inntekter for mer enn 21 millioner kroner.

Vårt distrikt har et sterkt forskingsmiljø knyttet til en bredde i landbruket. Dette er verdifullt og Braut har blitt et symbol på avls- og forskingseventyret.

Eventyret Braut er en sjeldenhet. Norge er i tet i verden på dyrevelferd. Friske, glade dyr henger også sammen med et fornuftig blikk på avl og genetikk. Slik verdiskapning må finne en god balanse og gjøres riktig. Noe som igjen denne gangen har blitt et økonomisk eventyr.

For tre år siden var Oksen Braut fornøyd. Nok var nok, 300.000 kalver var han far til. Han hadde mistet gnisten, han var lei av både å ri og levere varene. Etter det har han mer eller mindre hvilt på laurbærene. Han har flere sønner som står klare til å overta, så helt over er eventyret ikke.

Lørdag var det parademarsj i Vikingskipet. Idag dag er det slutt for Braut. Diskusjonene har gått om hvor vidt «Legenden» bør få dø av alderdom, eller skal sendes til Nortura. Folk lar seg engasjere. La oss huske på at 15 år er en anselig alder for en okse. Braut har hatt et langt liv. Denne gangen tar vi ikke standpunkt, men takker Braut for 15 spennende år, hvor han også flere ganger har funnet veien til avisspaltene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.