Arbeidsledigheten i Norge har dermed nådd tre prosent. Februartallene viste en ledighet på over fire prosent. Det er ni år siden vi så tilsvarende ledighetstall her i landet. Mens de fleste europeiske land sliter med høy arbeidsledighet og svak økonomisk vekst, har Norge klart seg godt på grunn av oljeøkonomien. Men med de fallende oljeprisene kan mye tyde på at vi må forberede oss på andre økonomiske tider også her i landet.

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, sier til Aftenposten at vi bare så vidt har sett begynnelsen på konsekvensene av prisfallet innenfor oljeindustrien. Også seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets spår høyere ledighet i tida framover, ifølge Dagens Næringsliv. Med lav kronekurs og lav rente har norsk økonomi holdt seg godt flytende. Nå ser vi at boligprisene i oljehovedstaden Stavanger faller. Prisfallet er direkte knyttet til nedbemanningen i oljebransjen. Forflytter dette seg til de andre store byene og fastlandsøkonomien kan vi risikere en situasjon hvor mange har høyere boliggjeld enn de ønsker seg.

Samtidig melder Obos om prisfall på sine boliger etter mange måneder med kontinuerlig økning. Vi skal selvsagt ikke tolke altfor mye inn i en enkelt korreksjon av prisene. Men vi regner med regjeringen følger situasjonen nøye, og er klar til å gjennomføre tiltak som kan skape sysselsetting og dermed stimulere økonomien hvis det skulle bli nødvendig.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.