Arbeidsledigheten i Norge har dermed nådd tre prosent. Februartallene viste en ledighet på over fire prosent. Det er ni år siden vi så tilsvarende ledighetstall her i landet. Mens de fleste europeiske land sliter med høy arbeidsledighet og svak økonomisk vekst, har Norge klart seg godt på grunn av oljeøkonomien. Men med de fallende oljeprisene kan mye tyde på at vi må forberede oss på andre økonomiske tider også her i landet.

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, sier til Aftenposten at vi bare så vidt har sett begynnelsen på konsekvensene av prisfallet innenfor oljeindustrien. Også seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets spår høyere ledighet i tida framover, ifølge Dagens Næringsliv. Med lav kronekurs og lav rente har norsk økonomi holdt seg godt flytende. Nå ser vi at boligprisene i oljehovedstaden Stavanger faller. Prisfallet er direkte knyttet til nedbemanningen i oljebransjen. Forflytter dette seg til de andre store byene og fastlandsøkonomien kan vi risikere en situasjon hvor mange har høyere boliggjeld enn de ønsker seg.

Samtidig melder Obos om prisfall på sine boliger etter mange måneder med kontinuerlig økning. Vi skal selvsagt ikke tolke altfor mye inn i en enkelt korreksjon av prisene. Men vi regner med regjeringen følger situasjonen nøye, og er klar til å gjennomføre tiltak som kan skape sysselsetting og dermed stimulere økonomien hvis det skulle bli nødvendig.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00