Regjeringen og landbruksminister Jon Georg Dale vil ikke gi noen ekstraordinær krisepakke til bønder som er rammet av sommerens tørke. Det bør de. Så langt ligger det an til at norske bønder kan tape mellom to og tre milliarder kroner, etter at både bær- og grønnsak-, korn- og grasavlinger har blitt skadelidende på grunn av manglende regn og dårlige vekstvilkår. Da blir det rart at landbruksministeren vil «vente og se». Riktig nok finnes en ordning med avlingsskadeerstatning, men både Aps Nils Kristen Sandtrøen og Sps Trygve Slagsvold Vedum reagerer på regjeringens manglende krisetiltak.

Som alltid når det er snakk om bønder og økonomi, vil enkelte trekke fram «sugerør i statskassa» og mene at bøndene får klare seg selv, som om vi snakker om hvilken som helst annen næring på et åpent marked. Det gjør vi imidlertid ikke. Dette handler om matforsyning til hele nasjonen, og tørken og kriseavlingene vil ha konsekvenser og ringvirkninger langt ut over bransjen selv.

LES OGSÅ: Ap krever at regjeringen gir krisehjelp

Bønder som går mot underskudd vil for eksempel måtte legge eventuelle investeringsprosjekter på is, med de følgene at tilstøtende bransjer som byggenæring og leverandører kan få færre oppdrag i tida som kommer. Det kan påvirke både arbeidsplasser og trygg mat. Dermed bør det engasjere oss som vanlige forbrukere.

I dag møtes Hedmark Bondelag, Oppland Bondelag og en rekke produsenter for å diskutere tørkekrisa. En viktig oppfordring fra dem er at både grossister, butikkjeder og vi som handler mat bør akseptere grønnsaker og frukt som er mindre strømlinjeformet og mindre av størrelse enn vanlig. Ved å velge norske produkter i grønnsakdisken kan vi som enkeltpersoner støtte landbruket og den norske matproduksjonen. Men slik bankvesenet ble reddet av Staten under finanskrisa og det for noen år siden ble satt inn særskilte tiltak for oljenæringen, slik trenger nå landbruket hjelp fra myndighetene. Allerede for to måneder siden skrev vi på lederplass at 2018 er et gammeldags uår for bøndenes avlinger. Nå må Staten ta det store økonomiske løftet. Det vil gagne alle.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.