Lærerstreiken er over, og elever og lærere kan omsider vende tilbake på skolen. Det var ikke uventet. Presset for å få en avslutning på streiken har økt etter hvert som sommer ble til høst. Skolebarn som er for små til å være alene har blitt en utfordring for foreldre som også skal få sitt eget arbeidsliv til å fungere. Både læreorganisasjonene og Kommunenes Sentralforbund (KS) har nok derfor innsett at det var nødvendig å finne et kompromiss. I den sammenheng synes vi det er riktig å gi til honnør til regjeringen for å ha unnlatt å gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Det er en god regel at en streik bare skal stanses av staten når den truer liv, helse eller vitale samfunnsinteresser. Men ikke alle regjeringer har vært like tilbakeholdne.

Lærerne har utropt seg selv til seierherrer etter at avtalen nå er kjent. Det er selvsagt fordi KS ikke har nådd fram med sitt forsøk på å endre arbeidstiden til lærerne. I løpet av det kommende året skal arbeidstiden forhandles lokalt på hver enkelt skole. Dersom man ikke blir enige kan ingen skoleleder pålegge lærere en annen arbeidstid enn den de har i dag. Fortsatt sitter altså lærerne med vetorett over sin egen arbeidstid.

Samtidig betyr dette at diskusjonen om arbeidstid ikke kan legges bort. KS har vunnet fram i den forstand at dette spørsmålet fortsatt vil være levende på alle landets skoler. Som en lærer uttrykte det overfor Aftenposten: Vi har vunnet slaget, men vi må fortsatt vinne krigen. Den flyttes nå ut av streikekontorene og forhandlingsrommene, og over på den enkelte skole.

Kanskje kan det også være en god løsning. I løpet av streiken har det kommet fram at det ved noen skoler allerede er funnet løsninger med mer tilstedeværelse, som både skoleleder og lærere synes fungerer godt. Slike løsninger må ikke betraktes som noe negativt etter en lang streik. Vi tror forhandlingsresultatet er et godt utgangspunkt for videre diskusjon om lærernes arbeidstid.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.