Det blir slutt på ordningen med «Den kulturelle spaserstokken». Regjeringen sier stopp. Innsparingen er på i overkant av 30 millioner kroner. I nasjonal sammenheng en beskjeden pengesum som har spredd mye hygge og glede for eldre i løpet av de snart åtte årene ordningen har eksistert. I Hedmark er det fordelt 1,6 millioner kroner mellom kommunene.

Det var i 2007 den rødgrønne regjeringen satte i gang «Den kulturelle spaserstokken» som en oppfølging av stortingsmeldingen «Mestring, muligheter og mening». Det skulle være et spleiselag mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Kulturdepartementet, og pengene skulle brukes til profesjonell kunst- og kulturformidling av høy kvalitet, gjerne i samarbeid med kunst- og kulturinstitusjoner, kunstnere og andre kulturaktører på lokalt eller regionalt nivå, het det i vedtaket.

Spaserstokken har lagt til rette for samarbeid mellom kultursektoren og omsorgssektoren slik at eldre på sykehjem og i institusjoner kan oppleve kultur av høy kvalitet. Et mangfold av sjangere og kulturuttrykk har vokst fram takket være denne ordningen, og arrangementene har gledet svært mange brukere.

Nå rykker Fremskrittspartiet ut med sin oppfatning av virkeligheten. Leder i Stortingets omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos, mener sang og musikk bør være en del av stell og pleie av eldre, utført av ansatte. «Nå vet vel alle kommuner hvor viktig det er at det skjer noe i hverdagene for dem som bor i institusjoner. Da kan de ansatte selv stå for kulturinnslagene», er hun sitert på de siste dagene.

Vi vet at de ansatte på institusjonene har nok å henge fingrene i av oppgaver de er utdannet til og kvalifisert for. De har neppe tid til overs for enda en ny oppgave. Da blir det smått med kulturgleder for en gruppe som spesielt kunne trenge det. Og nå blir også de inkludert i den store, nasjonale dugnaden for å skrape sammen penger til 30 millioner kroner i året i skattelette for dem som allerede er rikest her i landet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.