Skal de rike ha et pent smil, mens de som har lav inntekt må leve med stygge tenner? Satt på spissen kan dette bli konsekvensen av forslaget til helseminister Bent Høie (H). Regjeringen ønske å spare 100 millioner kroner ved å kutte støtteordningen til tannregulering for dem som har definert et «klart behov» for regulering.

I dag handler dette om ca. 10.000 barn og unge hvor foreldrene får dekket 40 prosent av kostnadene ved regulering. Når vi vet at gjennomsnittlig støttebeløp er 10.000 kroner, sier det seg selv at et slikt kutt har betydning for mange foreldre. I gjennomsnitt koster behandlingen for denne gruppa totalt 25.000 kroner pr. pasient.

Tannregulering er en betydelig kostnad for foreldrene til barn som har behov for det. Tar helseministeren bort støtteordningen, kan det ikke være tvil om at færre barn vil få tannregulering. Barna blir de store taperne.

Å fjerne denne støtteordningen vil kunne øke de sosiale forskjellene. Familier med god inntekt vil uansett ha råd til å gi sine barn den tannreguleringen de ønsker. Familier med dårlig råd vil nødvendigvis måtte sette dette opp mot andre behov.

Høie argumenterer med at endringen også vil være en besparelse for foreldre som utsettes for et press for å betale for tannregulering for sine barn, som ønsker «det perfekte smil». Vi er enig i at staten ikke skal betale for mindre kosmetiske behandlinger. Men disse er definert i en egen gruppe som kalles «små avvik».

Dessverre har vi ikke helt tatt inn over oss at munnen og tennene også er en del av kroppen. For barn og unge vil mangel på tannregulering kunne bety plager og komplekser resten av livet. Hvis helseminister Høie synes det brukes for mye penger på unødvendig tannregulering, bør han foreta en grundigere vurdering av hvordan den økonomiske støtten kan brukes bedre. Et generelt kutt smaker dessverre av klassisk høyrepolitikk, som rammer familier med lav inntekt.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.