Det er en edel misjon å tenke at man skal gi folket det de ikke visste at de ville ha. For en nasjonal, lisensfinansiert institusjon som NRK fungerer det. De kan sende smale, sære dokumentarprogrammer, sikre nisjeartister en arena og gi minoritetspublikum et tilbud. Alt fordi de samtidig evner å samle millioner av nordmenn med sitt vidtfavnende, populære kultur- og underholdningsstoff.

For at Hamar kulturhus med suksess skal kunne satse på nysirkus og, for de fleste, ukjente artister fra land vi ikke så ofte hører fra, må de altså være sikre på at de allerede har et trofast publikum av gjengangere. De må vite at de har en stor base av fornøyde mennesker som har hatt gode konsert- og kulturopplevelser og dermed kan tenke seg å komme tilbake for å bli utfordret. Som tør å ta sjansen fordi de er tilfredsstilt tidligere. Dit er det vanskelig å komme når kulturhuset sier nei til populære, folkekjære artister som Øystein Sunde, DiDerre og Ingrid Bjørnov. Argumentet er at «de store norske» faller utenfor kulturhusets profil. Da er vår reaksjon – og store deler av publikums, ifølge tilbakemeldingene i kommentarfelt og sosiale medier i går – at kulturhuset har profilert seg bort.

At kulturhuset hovedsakelig vil bruke sceneplassen til lokale og regionale artister er flott og riktig. Men vi har vondt for å tro at en kveld med Else Kåss Furuseth eller Halvdan Sivertsen må tvinge lokale korps ut på gata. Til sammenligning overlever få kinoer på å vise bare nisjefilm. Markedet er for lite. De må ha blockbustere fra Hollywood, for så å kunne vise «Å vende tilbake» av lokale Henrik Dahlsbakken. Balansegang er alt, og uansett kulturhusets opprinnelige hensikt, gir de et arrogant inntrykk av å heve seg over folks forventninger. Vi er sikre på at kulturhuset kommer til å måtte endre kurs, noe også ordfører Morten Aspeli mer enn antyder. Ikke minst må de gjøre det fordi kulturhuset drives av kommunale penger. Folks skattepenger. Kommunen må ta inn over seg folks store engasjement overfor det de opplever som sitt kulturhus og for Hamars rykte som kulturby. De må innse at markedstilpassing ikke er et skjellsord og at publikumsvinnere ikke ødelegger for smalere artister. Tvert imot legger de til rette for dem.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.