Ser en bort fra Per Sandbergs ferietur til Iran, har den politiske debatten i Norge den siste uka dreid seg om Arbeiderpartiet og Kristelig Folkepartis tilhørighet på kort og lengre sikt. Vil vi i løpet av høsten få en Støre-regjering der Kristelig Folkeparti blir en av deltakerne, eller vil Knut Arild Hareide og hans parti følge etter Venstre og gå inn i Erna Solbergs regjering?

Jonas Gahr Støre varslet i et TV2-intervju en mer aggressiv opposisjonspolitikk, og åpnet for å kunne bli statsminister med KrFs støtte. En regjeringskrise på mistillit mot regjeringen på kritikken fra Riksrevisjonen for arbeidet med objektsikring kan være første anledning.

Det er ventet at KrF i løpet av høsten vil klargjøre vegen videre, etter at partiet sa opp sin samarbeidsavtale med regjeringen etter valget i fjor, og senere unnlot å følge Venstre inn i regjeringen. Partiet sliter med velgeroppslutningen, og lever farlig nær sperregrensen.

Både Arbeiderpartiet og KrF gjorde et svært dårlig valg i fjor høst. Begge partier har behov for å ta nye grep, men velgervandringene i fjor viser at et mulig samarbeid mellom de to partiene trolig er en farlig veg å gå. En stor andel av tidligere velgere som forlot KrF gikk mot høyre, til Høyre og Fremskrittspartiet. Det er med andre ord i retning høyre KrF har potensielle velgere å ta tilbake.

Det samme forholdet gjelder for Arbeiderpartiet, men i omvendt retning. Dagsavisens politiske kommentator, Arne Strand, kalte i forrige uke det som skjer på venstresiden et rent «politisk blodbad». Både SV, Senterpartiet og Rødt har håvet inn tidligere Ap-velgere. Støres og Arbeiderpartiets lefling med sentrum, Venstre og KrF, i forkant av valget i fjor tillegges mye av årsaken til velgerflukten fra partiet.

Vi velger å tro at en konservativ grasrot i KrF ser seg tjent med at partiet fortsatt bidrar til å holde dagens regjering ved makten, på en eller annen måte. Så får Arbeiderpartiet ta jobben med å bygge opp et sterkere politisk alternativ sammen med mer naturlige samarbeidspartnere på den rødgrønne siden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.