Ser en bort fra Per Sandbergs ferietur til Iran, har den politiske debatten i Norge den siste uka dreid seg om Arbeiderpartiet og Kristelig Folkepartis tilhørighet på kort og lengre sikt. Vil vi i løpet av høsten få en Støre-regjering der Kristelig Folkeparti blir en av deltakerne, eller vil Knut Arild Hareide og hans parti følge etter Venstre og gå inn i Erna Solbergs regjering?

Jonas Gahr Støre varslet i et TV2-intervju en mer aggressiv opposisjonspolitikk, og åpnet for å kunne bli statsminister med KrFs støtte. En regjeringskrise på mistillit mot regjeringen på kritikken fra Riksrevisjonen for arbeidet med objektsikring kan være første anledning.

Det er ventet at KrF i løpet av høsten vil klargjøre vegen videre, etter at partiet sa opp sin samarbeidsavtale med regjeringen etter valget i fjor, og senere unnlot å følge Venstre inn i regjeringen. Partiet sliter med velgeroppslutningen, og lever farlig nær sperregrensen.

Både Arbeiderpartiet og KrF gjorde et svært dårlig valg i fjor høst. Begge partier har behov for å ta nye grep, men velgervandringene i fjor viser at et mulig samarbeid mellom de to partiene trolig er en farlig veg å gå. En stor andel av tidligere velgere som forlot KrF gikk mot høyre, til Høyre og Fremskrittspartiet. Det er med andre ord i retning høyre KrF har potensielle velgere å ta tilbake.

Det samme forholdet gjelder for Arbeiderpartiet, men i omvendt retning. Dagsavisens politiske kommentator, Arne Strand, kalte i forrige uke det som skjer på venstresiden et rent «politisk blodbad». Både SV, Senterpartiet og Rødt har håvet inn tidligere Ap-velgere. Støres og Arbeiderpartiets lefling med sentrum, Venstre og KrF, i forkant av valget i fjor tillegges mye av årsaken til velgerflukten fra partiet.

Vi velger å tro at en konservativ grasrot i KrF ser seg tjent med at partiet fortsatt bidrar til å holde dagens regjering ved makten, på en eller annen måte. Så får Arbeiderpartiet ta jobben med å bygge opp et sterkere politisk alternativ sammen med mer naturlige samarbeidspartnere på den rødgrønne siden.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00