Regjeringens storsatsing innenfor pasientbehandling, det såkalte pakkeforløpet for kreft, består av retningslinjer og tidsrammer for hvordan og når pasienter skal utredes og behandles hvis man mistenker eller har påvist en kreftdiagnose. Så langt klarer ikke Norges største kreftsykehus – Radiumhospitalet – å overholde de nye tidsfristene.

Mens pasienter med gynekologisk kreft er forespeilet å vente i maks seks dager fra sykehuset mottar henvisning til man blir innkalt til første utredning, skriver Aftenposten at 59 år gamle Anne Grimstad Fjeld måtte vente i over 20 dager. Legger vi til at man blir satt i fire nye ukers kø for operasjon – et inngrep man kanskje allerede ved første konsultasjon visste var nødvendig – er det en voldsom påkjenning og ekstra belastning for den som er alvorlig syk og lever i uvisse.

Så langt mangler altså en god del før helseminister Bent Høies (H) prestisjeprosjekt kan omtales som gjennomført. Riktig nok er pakkeforløpene innført 1. januar og 1. mai – mens nye kommer 1. september – men ambisjonene må være høye. Derfor må også Helsedepartementet sørge for å følge opp med ressurser og effektive rutiner. Blant annet må de sørge for å rekruttere flere såkalte forløpskoordinatorer. De er en viktig del av pakkeforløpet, der de som pasientens «reiseleder» skal koordinere de ulike leddene i behandlingsprosessen. For hvis man skal oppnå målet om maksimal ventetid, må alle partene i behandlingsforløpet snakke bedre sammen: fastlege, lokalsykehus og ekspertise på Radiumhospitalet. De må framstå som et velsmurt system med god informasjonsflyt. Da holder det ikke at samme prøver tas flere ganger ved ulike institusjoner og at behandling av papirer strander i unødvendig byråkrati.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener pakkeforløpene er kommet godt i gang og fungerer bra, men forventer at alle landets sykehus følger opp. Det skulle bare mangle. Kanskje vil helsevesenet alltid ha kapasitets utfordringer, men det er i siste instans helseministerens ansvar at pasientene ikke opplever brutte forventninger.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.