Partiene posisjonerer seg, politikere kommer med utspill og denne uka startet med at Arbeiderpartiet la fram sin plan for eldreomsorg i neste stortingsperiode. Nestleder Hadia Tajik besøkte Stange, men saken som fikk oppmerksomhet i riksmediene var forslaget om å innføre en ordning der studenter får bo billig i tilknytning til sykehjem. Som motytelse må de forplikte seg til å bruke tid sammen med de eldre.

Ideen kommer fra Nederland, der studenter har fått leie plass på en omsorgsbolig for 2.700 kroner. Som til gjengjeld må de da sette av 30 timer i måneden på å være sosiale med dem som bor der, i snitt altså en times tid hver dag. Det handler selvfølgelig ikke om at de skal drive helsetjenester – det både må og skal man fortsatt ha tilstrekkelig med fagfolk til å gjøre – men de unge menneskene kan utføre enkle ærend og tjenester, slå av en prat, lese ei bok eller spille et spill.

Vi mener gevinstene ved en slik ordning er åpenbare for flere parter. De unge får et rimelig sted å bo, de eldre får sosial omgang, og de ansatte får formodentlig bedre tid til det som er deres rent helsefaglige jobb. De aller fleste av oss i et stadig mer segregert samfunn har bare godt av å være mer sammen på tvers av generasjonene. Å bo sammen og omgås daglig kan motvirke ensomhet -både hos unge og eldre – og skape livsglede. Det er i bunn og grunn god helsepolitikk.

Innvendingene er imidlertid også lette å se. Det kan ikke være «hvem som helst» som bosetter seg sammen med de eldre. En form for søknad og utvelgelse av studentene må til. Det samme gjelder å holde et slags regnskap med gjenytelsene fra de unge, å sikre seg at de faktisk bidrar. Med andre ord vil en slik ordning medføre et visst byråkrati – som koster penger. Det vil det også gjøre å bygge studentboliger i tilknytning til sykehjemmene, men rimelige boliger for unge trengs uansett hvor de blir etablert. Og hvorfor ikke da plassere dem sammen med omsorgsboliger. Vi mener det er verdt å innføre en prøveordning etter modell fra Nederland. Det er en kreativ vinn-vinn-løsning.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.