Det er dårlig stemning mellom de politiske lederne på Hedmarken. Både Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) og Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) erkjenner at relasjonen har nådd et lavmål. Det er en dårlig nyhet for hele Hamar-regionen.

Det er nemlig de regionale sakene som preger den politiske agendaen. Kommunesammenslåing, jernbaneutbygging, hovedsykehus, universitet, reiselivssamarbeid, næringssamarbeid, politireform og regionreform. Og verken ledelsen i Hamar kommune eller Ringsaker kan beskyldes for å ta på seg de regionale brillene for ofte.

Vi synes for eksempel det var arrogant av Ringsaker-ordføreren å avlyse debatten om kommunestruktur allerede før den var begynt. Alle kommunene på Hedmarken bør ta innover seg utfordringen Hamar har med å utvikle seg som det urbane sentrum regionen trenger, når boligbygging og skatteinntekter havner hos naboene. Lojalitet til politireformen var også fraværende på politisk hold i Ringsaker. Samarbeid om brannvesenet vil man heller ikke være med på.

På den annen side er ikke Einar Busterud noen gave til diplomatiet. Å komme i siste sving og lansere lokalisering av et nytt hovedsykehus i Hamar vet han er en provokasjon. Å arrangere pressekonferanse om sykehus med de tre andre byordførerne i Innlandet er å stikke kniven i ryggen på Ringsaker. Å hevde at Ringsaker har alenegang som strategi bidrar heller ikke til å smøre relasjonene. Busterud selv nøler sjelden med soloutspill hvis han mener det kan tjene Hamar.

Vi tror kommunesammenslåinger vil tvinge seg fram, skal Hamar-regionen kunne få den best tenkelige utvikling. Men en felles, langsiktig strategi er et godt sted å begynne. Det fordrer at alle fire ordførere i større grad enn nå er villige til å sette regionale mål først. For omverdenen tar det seg ikke bra ut når ordførerne slåss for åpen scene. Eller som det ble sagt på Facebook: Er det rart det blir krig i verden?

Les også
NYHET * Vil du ha storkommune? Si din mening her.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00