Det er sterke krefter som nå mobiliserer mot lederen av Stortingets kontrollkomité. I helgen rykket NHO-direktør Kristin Skogen Lund og lederen for Finans Norge Idar Kreutzer ut mot Martin Kolberg (Ap). De sier til Dagens Næringsliv at kontrollkomiteens høringer i Vimpelcom-saken svekker fellesskapets verdier og undergraver statlig eierskap.

I forrige uke gikk Høyres nestleder i komiteen, Michael Tetzschner ut og karakteriserte Kolberg som etterforsker, aktor og dommer. Vi husker også at Kolberg tidligere har uttalt at presset mot ham i forbindelse med korrupsjonssaker er betydelig, både i form av samtaler, telefoner og brev.

La oss minne om sakens bakgrunn. Statseide Telenor er en stor eier i Vimpelcom, som har erkjent korrupsjon og godtatt en bot på seks milliarder kroner etter sitt engasjement i Usbekistan. Kontrollkomiteen har gjennom sine høringer forsøkt å finne ut hvor mye ledelsen i Telenor visste om korrupsjonen som foregikk i Vimpelcom. Selskapets ledelse har gitt svar som har vært feilaktige. I tillegg har kontrollkomiteen spurt hvilken kunnskap næringsdepartementet har hatt om saken.

Det ligger selvsagt en fare i at høringene kan få form av etterforsking og dom. Men etter vårt syn er den motsatte situasjonen hvor vi ikke får innsyn i graverende forhold langt mer foruroligende. Vi har nå ved flere anledninger sett at store statseide selskaper opptrer på en annen måte en vi forventer når de er aktører i andre deler av verden. Senest så vi dette da Panama papers avdekket at DnB hadde hemmelige kontoer for sine kunder på Seychellene.

Skal vi ha tillit til staten som eier må vi kjenne oss sikre på at disse selskapene juridisk og etisk opptrer slik vi ønsker. Kontrollkomiteens forsøk på å avdekke hvem som visste hva i Vimpelcom-saken er derfor viktig for å gjenopprette tilliten til Telenor. Vi synes derfor det er vanskelig å forstå påstanden om at det å undersøke om det har foregått korrupsjon undergraver statlig eierskap.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.