Regjeringen vil at togtrafikken skal konkurranseutsettes. Jernbaneverket skal fortsatt ha ansvaret for skinnene, og alt materiell som er nødvendig for at togene kan frakte passasjerene til sitt bestemmelsessted. Men de borgerlige partiene ønsker at det skal legges ut spesifiserte anbudspakker med forskjellige jernbanestrekninger. Det er så opp til transportselskapene å legge inn bud.

Vi tror dette er feil veg gå. Riktignok er det liten tvil om at togpassasjerene har mye å klage over. Signalanlegg som er nede, for liten kapasitet på vogner og andre forhold som gir forsinkelser. Men ingen ting av dette løses ved å slippe flere aktører inn på markedet. Det er de samme skinnene og de samme tekniske problemene ethvert togselskap må forholde seg til.

Hovedproblemet på jernbanesektoren er mangel på investeringer over mange tiår. Er det en ting de politiske partiene er enige om, så er det at alle har vært med på å skyve investeringer i vedlikehold, modernisering og kjøp av togmateriell foran seg. Derfor er det en stor fordel at det er to dominerende aktører, som begge er underlagt statlig styring, vi kan forholde oss til når staten nå skal forsøke å bøte på dette med blant annet Intercity-satsingen.

Dessverre frykter vi at dette vil gi et dårligere tilbud enn vi har i dag. En del attraktive strekninger vil få hard konkurranse. Mange andre strekninger med dårligere passasjergrunnlag vil bli nedprioritert når det er utelukkende kommersielle hensyn som skal vektlegges.

De som ønsker konkurranseutsetting presiserer at infrastrukturen ikke må svekkes. Passasjerenes rettigheter må ivaretas. Det er vanskelig å se hvordan dette skal henge sammen. I et langstrakt land som Norge bør det være en samfunnsoppgave å tilby god kommunikasjon til så mange steder som mulig. God inntjening på strekninger med mange passasjerer kan finansiere trafikk i mer grisgrendte strøk. Nå vil private aktører ta med seg overskuddet. Hvem skal betale for tog ut til distriktene?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.