En fotballtrener som har ansvaret for Stange Sportsklubbs jentelag i 16-årsklassen har skjelt ut spillerne sine grovt. Det er uheldig, men vi vet at dette skjer overalt. Voksne ledere bør i utgangspunktet klare å opptre med beherskelse når de har å gjøre med barn og ungdom. Det må likevel være et visst rom for at man i en opphetet situasjon kan gjøre ting man angrer på.

Det som gjør at situasjonen i Stange fotballgruppe er langt mer alvorlig enn et engangsutbrudd, er at fotballtreneren brukte jentenes kjønnsorganer som skjellsord da han gikk til verbale angrep på 16-åringene. Slikt faller ikke inn under det som kan skje når man ikke klarer å beherske seg. Det er et samfunnsproblem at kjønnsorganer, seksuelle uttrykk og seksuell legning brukes som banneord når barn og ungdom snakker nedsettende om hverandre. Slik ordbruk skaper negative holdninger til kropp og seksualitet.

Vi har holdningskampanjer i skoleverket som forsøker å motarbeide tendensen til at kjønnsorganer eller seksuell legning blir brukt for å mobbe og trakassere. Når en voksen mann likevel velger slike ord overfor 16 år gamle jenter innenfor organisert idrett, finnes det ingen unnskyldning for det. Derfor synes vi det er forstemmende at klubben i så liten grad har forstått sakens alvor. Utskjellingen med bruk av grove seksuelt betonte skjellsord, treffer jenter i deres kanskje mest sårbare alder. Da er det ikke akseptabelt å betrakte det som et engangstilfelle.

Det innvendes at det kan bli vanskelig å finne voksne som vil påta seg frivillige verv, hvis man ikke kan slippe unna med en unnskyldning etter å ha begått en feil. Det er å snu saken på hodet. Vi må tvert imot sørge for at slike episoder ikke forekommer. Dette er en utmerket anledning til å markere hva som er uakseptabelt. Voksne som bruker slike ord når de leder barn og ungdom, har ingen ting i idretten å gjøre. Fotballkretsens representant er like unnfallende som klubbens ledelse. Fotballforbundet bør gå inn i denne saken. Treneren bør trekke seg umiddelbart.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.