Det er et lite flertall blant Hamars innbyggere for Korridor vest med kulvert, skal vi tro meningsmålingen som Sentio har utført for Hamar Arbeiderblad. Tross kraftfull agitasjon for en jernbanefri strandsone både på debattsidene her i avisen, på folkemøtene og på sosiale medier er folk flest fortsatt ikke helt overbevist om at det utelukkende finnes én akseptabel løsning når byen skal planlegges for de neste 100 årene.

Heldigvis er det verken meningsmålinger eller den generelle folkemeningen som skal styre slike store beslutninger. Da hadde vi antakelig verken hatt Hamardomen, Kulturhuset eller en opera i Oslo for den saks skyld. Å tolke en meningsmåling er dessuten heller ikke en øvelse som gir en sikker fasit.

Men resultatet kan i det minste være et signal til dem som vil lytte. Velgerne har ikke helt latt seg fange av de sterke motsetningene det legges opp til i de politiske debattene. Det ene korridorvalget framstår ikke nødvendigvis som åpenbart bedre enn det andre, når byens innbyggere blir bedt om å vurdere jernbanens plass i Hamar i framtida.

I den videre prosessen tror vi det er klokt å vise respekt for at det er knyttet fordeler og utfordringer til begge de aktuelle korridoralternativene. Det er dessuten slik at både Korridor øst og Korridor vest med kulvert vil åpne tilgangen til Mjøsa, selv om det skjer på ulikt vis. Det tilsier at i hvert fall den politiske ledelsen i Hamar har en oppgave med å bidra til en reflektert debatt, og ikke minst utfyllende informasjon om hva som er strategien for å oppnå et best mulig resultat for Hamar.

Med Riksantikvarens innsigelse mot begge de vestlige korridoralternativene er det enda mer sannsynlig at saken løftes opp til regjeringsnivå. Det betyr at det må gjøres en avveining. Den avveiningen ønsker vi oss også fra Hamars politikere. Med fordel kan den være mer kontrollert og mindre følelsesladet enn vi ser i dag. Et bredt flertall i kommunestyret veier sannsynligvis tyngst. Mer polarisering i jernbanedebatten trenger vi ikke nå.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.