Ingen ting skulle det vise seg. Det er vill kamp om en helt ordinær kjellerleilighet på 60 kvadratmeter, slik Hamar Arbeiderblad skrev denne uka. Slik er situasjonen på boligmarkedet i Brumunddal. Også i Moelv oppleves utleiemarkedet som en krevende utfordring.

Slik får vi en uønsket situasjon hvor det helt og holdent er utleiers marked. Det preger selvsagt prisnivået, og det har også boligpolitiske konsekvenser. Hvem får leie, og hvem ender hver gang uten tak over hodet? Det sier seg selv at grupper som normalt sliter med å få leid bolig, får det enda tøffere når interessen er enorm. Innvandrere, sosialklienter og arbeidsløse er blant dem som stiller bakerst i køen.

Servicesenterleder Roger Nilssen i Ringsaker kommune karakteriserer kampen om utleieleilighetene som et sykdomstegn for boligmarkedet. Det synes vi er en treffende beskrivelse. En viktig årsak er selvsagt det opphetede boligmarkedet for boligkjøpere. Det er ikke bare i hovedstadsregionen at prisene stiger. Boligprisene tvinger folk ut av de store byene, og dermed blir det dyrere også i byer som Hamar og Brumunddal. Det er en ønsket utvikling av vi får tilflytting, men vi må forholde oss til konsekvensene. Når folk ikke har råd til å kjøpe egen bolig, må de leie. Slik blir leiemarkedet omfattet av priseksplosjonen.

Ingen kommune kan alene løse denne situasjonen. Til det er markedskreftene for sterke. Men det er behov for å forsøke å styre deler av utleiemarkedet, slik at det ikke bare er de mest ressurssterke som vinner. Kommunen må i samarbeid med private utbyggere sørge for at det bygges mange nok leiligheter, og at kommunen får mulighet til å prioritere noen av dem inn mot grupper som står svakt. Generelt trengs det rimelige leiligheter for alle førstegangsetablerere. Det vil også være et viktig tiltak for å sikre befolkningsveksten i årene framover.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.