Det nytter med kampanjer for å endre folks holdninger og livsstil. Kampen mot tobakken er et velkjent eksempel på at arbeid over tid gir gode resultater. Nå er det kommet positive resultater fra en annen livsstilskampanje. Tall som ble lagt fram på en konferanse nylig viser at også kampen mot saltet er i ferd med å lykkes. Inntaket vårt av salt har gått så mye ned i løpet av få år at mål som er satt for flere år fram i tid er i ferd med å bli oppfylt.

Det er ikke først og fremst saltet fra saltbøssen på bordet som står for saltinnholdet i det vi spiser. Det meste får vi i oss fra matvarer vi ikke først og fremst tenker på som kilde til salt. Spesielt brødvarer står bak det meste av nedgangen i saltmengden.

Da resultatene ble presentert la helseminister Bent Høie vekt på det gode samarbeidet mellom matvarebransjen og myndighetene i dette arbeidet. Det aller viktigste leddet her er de som lager maten vår. Det er jobbet i tre år, og det er satt konkrete mål for rundt ett hundre ulike matvarekategorier. Men fortsatt er saltinntaket vårt for høyt, og målet er at det skal ned med ytterligere 30 prosent innen 2021.

Det er sammenheng mellom inntak av salt, blodtrykk og risiko for hjerte- og karsykdommer. Verdens helseorganisasjon anser en reduksjon av saltinntak i befolkningen som et av de mest kostnadseffektive folkehelsetiltakene. Og vi er altså godt i gang med jobben.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.