Datatilsynet står fast at politiet bryter loven, og pålegger på nytt lensmann Terje Krogstad om snarest å avslutte kameraovervåkingen i Brumunddal sentrum.

Vi må aldri slutte å diskutere overvåking. Hvor skal man få lov til å sette opp kameraer? Hvor mange? Skal de være operative hele døgnet? Hva er gevinsten av overvåking? Er personvernet ivaretatt? Blir uskyldige mennesker mistenkeliggjort? Det er svært viktige avveininger. Det er også et spørsmål om overvåking faktisk forebygger og hindrer kriminalitet – eller om de bare flytter kriminaliteten til andre, ikke overvåkede områder av byen. Det må også fram i lyset i hvilken grad overvåking bidrar til å faktisk å oppklare de eventuelle kriminelle handlingene som fanges på film.

De fem videokameraene i Brumunddal har vært der i to år, men Datatilsynet mener det er så lite kriminalitet i sentrum at politiets ønske om overvåking ikke overstiger folks rett til å oppholde seg fritt, hvor man vil, uten å bli sett. Lensmann Krogstad vil klage saken inn for Personvernnemnda.

Og skal man tro flertallet i kommentarfeltet på Facebook, har lensmannen støtte. Innbyggerne i Brumunddal er fornøyd med at politiet ser dem. «Stå på, Krogstad, ja til kamera», skriver de. Men noen sår også det relevante spørsmålet om kameraene er i ferd med å erstatte ekte politibetjenter, som nedbemannes av økonomiske årsaker. Folk er bekymret over å se stadig færre politi på patrulje, ute i gatene. Også her har lensmannen noe å bevise.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.