Vi handler julegaver for 55 milliarder kroner denne jula, skal vi tro anslagene fra Hovedorganisasjonen Virke. Og hedmarkingene handler mest av alle. 7235 kroner bruker vi i gjennomsnitt på julegaver. Dermed skulle jula bli en fest, ikke bare for alle som åpner gavene på selve julekvelden, men også for handelsstanden her i regionen.

Men det er slett ikke sikkert. Statistikkene viser nemlig også at netthandelen øker. I år vil den øke med nesten 20 prosent. Dermed blir det rekord for netthandelen. 60 prosent av oss vil handle like mange, eller flere julegaver enn i fjor på nett. Dermed kan flere enn halvparten av alle julegavene i år bli kjøpt i nettbutikkene.

Det er ikke vanskelig å forstå at vi ønsker å gjøre unna julehandelen så enkelt som mulig. Levering på døra gjør at vi slipper maset ute i butikkene. Men hvilke konsekvenser har det for handelen i sentrum? Kan vi forvente at handelsstanden skal drive for fullt, når vi klikker på nettet for å handle digitalt?

Et levende sentrum er et stort ønske hos mange. Vi liker at det er mye liv og mennesker i bykjernen, og vi ønsker oss et stort utvalg av tilbud. Men det fordrer også at vi bruker sentrum. Derfor er det en god idé å legge en lørdag før jul til regionens gågater, ta turen innom noen av butikkene, og avslutte en hyggelig lørdag med et besøk på en kafé eller restaurant. Det gir en opplevelse som ansiktsløse Internett ikke kan konkurrere med.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.