Fremskrittspartiets fremste politiker i Hedmark har kastet seg inn i debatten om flyktninger. På Facebook har stortingsrepresentant Tor André Johnsen publisert et innlegg hvor han oppfordrer alle norske kommuner til å si nei til å ta imot flere flyktninger. Utgangspunktet er et forslag fra en partifelle i kommunestyret i Moss. Erland Wiborg i Moss Frp sier at Moss ikke bør bosette noen flyktninger i 2015. «Slike forslag bør vi se i alle kommunestyrer», skriver Johnsen i en kommentar på Facebook.

Tor André Johnsen har nok ikke helt tatt innover seg at det er en forskjell på asylsøkere og flyktninger. Mens norske myndigheter selv kan regulere sin asylpolitikk, har Norge gjennom internasjonale konvensjoner forpliktet seg til å ta imot flyktninger gjennom FN. Frp-representantens løsning er at flyktningene må bo lenger på asylmottak hvis kommunene ikke vil ta imot dem. Det er grunn til å minne Johnsen om at mange flyktninger allerede sittet i årevis på norske mottak og ventet.

Fremskrittspartiet har etter at partiet kom i regjering måttet innse at norsk politikk ikke endres over natten. En av kjernesakene til Frp var asyl- og flyktningpolitikken. Vi vet nå at Frp i regjering ikke har ført til stengte grenser og en mer restriktiv flyktningpolitikk. Frp i regjering må som alle andre akseptere at internasjonale konvensjoner må respekteres, også når man misliker konsekvensene av dem. Johnsens utspill er derfor først og fremst kunnskapsløst.

Når vi likevel velger å gi det oppmerksomhet, er det fordi det bidrar til å nøre opp under holdninger som skaper generell fremmedfrykt. Når det å ta imot 1.620 kvoteflyktninger i året faller Tor André Johnsen tungt for brystet, sier det noe om hvordan han ønsker at Norge skal være. Som stortingsrepresentant har Tor André Johnsen fått en posisjon hvor han kan bidra til å legitimere meninger i samfunnsdebatten. Å publisere et generelt nei til flyktninger er nører først og fremst opp under fremmedhat og rasisme. Det synes vi Johnsen bør avstå fra.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.