Så langt har det ikke vært mulig å finne nøkkelen til hvordan vi skal få flere ungdommer til å fullføre de tre årene med bestått karakter.

Særlig er det guttene som faller ut. Forklaringene er mange. Men de siste dagene har Hamar Arbeiderblad fortalt historien til to tenåringsgutter i Hedmark som droppet ut, men fikk livet på rett kjøl igjen. Aleksander sluttet etter to forsøk på å fullføre ved Ringsaker videregående skole. Han ble fanget opp av tilbudet «Finn din vei», fikk arbeidspraksis i en barnehage og oppdaget at helse- og oppvekstfag var det som passert for ham. Jørgen var utsatt for mobbing i årevis og orket ikke skolen mer. Men lærlingplass ved bedriften Polygon åpnet dørene for ham.

De to ungdommene kunne vært Nav-klienter som belastet sosialbudsjettet, og som hadde mistet troen på framtida. I stedet gjør de en verdifull innsats i samfunnet, og kan se lyst på livet. Så stor betydning har det at vi lykkes med hver enkelt elev, for så stor er kontrasten mellom dem som finner sin plass i arbeidslivet og dem som mister håpet om en framtid og blir værende i senga.

Vi kan ikke trekke for mange konklusjoner ut av de to enkelthistoriene om Jørgen og Aleksander. Men en ting har de likevel felles, de fikk en plass i arbeidslivet. Det førte til at den teoretiske undervisningen de følte de ikke fikk noe ut av, plutselig ble meningsfull. For dem begge var døråpneren å oppleve at de mestret arbeidsoppgavene de ble satt til. Det ga etter hvert også en ny lyst til å lære mer og gå tilbake til skolebenken.

I begge disse tilfellene har offentlig og privat arbeidsliv stilt opp med det som kreves for å ta imot to desillusjonerte ungdommer. Det er lett å si nei til å påta seg et slikt ansvar. Det er slett ikke alltid skoletrøtte ungdommer viser seg å være en ressurs på arbeidsplassen. Skolemyndighetene bør gi det høy prioritet å sørge for at næringslivet tar et tak for ungdom som faller utenfor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.