Regnbuealliansen var navnet den kommende Hamar-ordføreren Einar Busterud ga det nye politiske flertallet i Hamar. Det er en god beskrivelse, for den politiske erklæringen spriker i mange retninger. Det heter at «langsiktig by- og kommuneutvikling bygget på visjoner for Hamar-samfunnet skal være hovedfokuset for det politiske arbeidet.» Innholdet i visjonene er imidlertid ikke konkretisert i «Gravdahl-Astoria-erklæringen».

Det mest slående er hvordan det nye politiske flertallet forholder seg til spørsmålet om jernbanens dobbeltspor og jernbanefri strandsone. Særlig Høyre og Venstre har vært aggressive overfor ordfører Morten Aspeli (Ap) på grunn av manglende standpunkt i jernbanesaken. Men det nye flertallet unnlater selv å ta standpunkt i det som er utropt til den aller viktigste saken. To av «regnbuepartiene» ønsker som Ap å vente på utredningene. I tillegg heter det at jordvernet skal prioriteres. Hvor ble det av «den viktigste saken for Hamar på 100 år»?

Erklæringen er heldigvis mer konkret på økonomi. Hamar kommune skal gå med overskudd i 2017, og de fleste virksomhetsområder må forberede seg på kutt i 2016. Det varsles omorganisering og effektivisering av tjenesteproduksjonen. Kommunale kjernetjenester skal ikke privatiseres. Så kan man selvsagt spørre hva som ikke er kjernetjenester. Det gir ikke erklæringen noe svar på.

Som politisk plattform etterlater «Gravdahl-Astoria-erklæringen» seg for mange ubesvarte spørsmål. Som en liste over gode politiske intensjoner fra regnbuealliansen holder den til å få valgt Einar Busterud som ordfører, og gi Hamar kommune et nytt styre. Og det er vel det egentlige målet. Miljøpartiet de Grønne har fått godt gjennomslag for sine saker i erklæringen. Det gjenstår imidlertid å se hva som kommer ut av et klimaregnskap, og en kommuneplan «med miljø som første hensyn». Høyre har fått varaordføreren. For øvrig er det vanskelig å finne mye blåfarge i denne regnbuen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.