I fjor høst, da debatten om flyktningene var som hetest her i landet, sluttet «alle» opp om forslaget om å raskest mulig kartlegge og godkjenne flyktningenes kompetanse og utdanning. Målet var å registrere hva de hadde av ressurser, for å fortest mulig få nyankomne inn i relevant aktivitet og arbeid, for å lette integreringsprosessen. Blant dem som ville bidra til en slik dugnad var Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), Universitetet i Oslo og Unio.

Nå har regjeringen imidlertid bestemt seg for å vente ett år, til det er utviklet en statlig digital løsning for registrering av kompetanse, en app. De ønsker at flyktningene med varig opphold selv skal registrere egen arbeidserfaring, utdanning og språkferdigheter.

Dette mener rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, er unødvendig byråkratisk. – Vi står i fare for å kaste bort både menneskelige og økonomiske ressurser, sier han til Aftenposten. Appen vil ikke være klar før i 2017. Etter at flyktningene selv har registrert seg i systemet, vil de få tilbud om yrkes- og utdanningsveiledning, men myndighetene må inn og undersøke om opplysningene stemmer, før flyktningene så må stille seg i vanlig saksbehandlingskø for å få utdanningen godkjent.

Med andre ord kan flyktningene risikere å vente ennå mange år, når alt de ønsker er å komme ut i aktivitet, tjene til livets opphold på egenhånd og bli en del av det norske samfunnet. Når vi vet hvor mye deltakelse i arbeidslivet betyr for å lære språk og føle seg sosialt inkludert, for økonomisk uavhengighet og integrering i norsk kultur, er det rart at regjeringen ikke legger til rette for den dugnaden de store institusjonene og instansene ville delta i.

Desto mer gledelig er det å se at lokale bedrifter på Hedmarken ikke venter på statlige ordninger, men selv fungerer som døråpnere til det norske samfunnet ved å bidra til god integrering i praksis. Både rørlegger Arvid Hanstad AS i Stange og Ikea i Nydal har et bevisst forhold til dette og gir flyktninger en sjanse til å bruke sine ressurser i arbeidslivet. Det er gode eksempler til etterfølgelse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.