Jordbruksavtalen er i boks. 1,1 milliarder kroner ble rammen, da forhandlingene mellom Staten på den ene siden og Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag på den andre endte med enighet onsdag i forrige uke. Et høyt beløp totalt sett, men det bør det også være. Det bør stige i takt med det generelle lønns- og kostnadsnivået her i landet.

Denne gangen kom partene til enighet uten brudd underveis. Mange var overrasket over både et mer moderat krav fra bondeorganisasjonene og en «vennligere innstilt» regjeringspart. Det fører til at en stor del av midlene vil gå til å utjevne forskjellene mellom små og store bruk. De mindre produsentene får mer. Det er nye takter, tatt i betraktning at Frps statsråd i Landbruksdepartementet, Jon Georg Dale, har holdt en ganske annen linje fram til nå. Gode nyheter for alle som kjemper for å opprettholde et levedyktig, drivbart og lønnsomt jordbruk over hele landet.

Betyr det så at bøndene har oppnådd sine krav? Ikke nødvendigvis. Den omforente avtalen betyr faktisk at inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper i samfunnet øker. En bonde kan regne med 11.700 kroner mer per årsverk, mens ventet lønnsvekst for andre grupper er på 19.300 kroner. En gjennomsnittlig årsinntekt i jordbruket i år er på 354.900 kroner, mens andre ligger på drøye 550.000, ifølge avisa Nationen.

Resultatet blir slik til tross for at utjevning i flere år har vært ett av hovedkravene for bondeorganisasjonene i forhandlingene med Staten. Målet er også fastsatt som et prinsipp for landbrukspolitikken, da jordbruksmeldinga ble vedtatt i Stortinget i fjor. Argumentet har vært enkelt å forstå og vanskelig å være uenig i for utenforstående. Norske matprodusenter bør både verdsettes høyt, beskyttes og støttes. Likevel må landbruksnæringa framover rette seg etter ordninger og pålegg som for eksempel begrenser overproduksjon av melk, svin og sau, Som andre næringsdrivende er også bøndene avhengig av god tilpassing til markedet og kundenes ønsker for å kunne sikre framtidige inntekter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.