Ingen skal sitte på glattcelle i politiarresten mer enn 48 timer. En slik frihetsberøvelse er i strid med norsk lov og menneskerettighetskonvensjonen. Likevel brytes denne loven hele tiden. Ifølge tall Aftenposten har innhentet hadde nesten 300 personer sittet på glattcelle mer enn 48 timer, allerede etter årets første fire måneder. Det er fengsling under primitive forhold, og med full isolasjon hvor det eneste som finnes på cellen er en madrass. Derfor er det forstemmende at politiet så hyppig bryter loven.

Nylig tapte staten en sak mot en mann som gikk til sak etter å ha sittet to ganger på glattcelle, i henholdsvis 4 og 5 døgn. Staten har ikke avgjort om dommen skal ankes. Dommen gjør det svært problematisk for politiet å forsette sin ulovlige praksis. Det er vanskelig å se noe grunnlag for at staten skulle kunne vinne fram med en anke. Det vil i så fall være i strid med menneskerettighetskonvensjonen. Vi antar at den norske stat ikke ønsker å uthule innholdet i denne.

Problemet er at det ikke finnes tilstrekkelig antall varetektsceller. Derfor griper politiet til glattcelle. Det er tydeligvis aksept i politiet for at man kan holde en innsatt utover de lovfestete 48 timene. Denne praksisen uthuler rettsvernet til den som pågripes av politiet. De hyppige overskridelsene tyder på at politiet ikke helt innser alvoret i de lovbruddene de faktisk gjør seg skyldige i.

Isolasjon på glattcelle utover 48 timer faller inn under FNs definisjon av tortur. Norske myndigheter kan neppe forsvare tortur i norske fengsler. Det kan ikke politiet heller. Uansett hvor mye politiet ønsker å holde en person fengslet, kan man ikke bruke virkemidler som tortur for å oppnå det man ønsker. Her er det bare to muligheter: Det må bygges flere fengselsplasser. I påvente av dette må man faktisk løslate den innsatte når fristen på 48 timer er ute. Den praksis man har tillatt seg i mange år må opphøre. Den er en rettsstat uverdig, og det er vel det vi fortsatt liker å kalle oss?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.