Når under halvparten av organisasjonene som har vært mottakere i NRKs TV-aksjon klarer å bruke opp pengene de har fått inn innen fristen, er det noe som skurrer. Ifølge en undersøkelse VG har gjort, innbrakte TV-kanalens populære innsamlingsaksjon nesten 1,9 milliarder kroner i årene mellom 1997 og 2008. Tall fra NRKs innsamlingsråd viser at sju av tolv organisasjoner bruker lengre tid enn fem år på å bruke midlene på de trengende som er målgruppa for aksjonen. De aktuelle organisasjonene er Flyktningrådet, Amnesty, Kirkens Nødhjelp, FOKUS, Unicef og Atlas-alliansen - som fikk innvilget sin søknad til NRK om å spre pengene på arbeid over ti år.

At det tar lang tid å bruke de innsamlede midlene behøver slett ikke bety at pengene ikke kommer fram til dem som trenger dem, eller at nødhjelp havner hos feil mennesker. Alle disse organisasjonene driver langsiktig arbeid. De forsøker å oppnå strukturelle endringer, og bistand handler derfor også om strategi, forsvarlige investeringer og tålmodig (gjen-)oppbygging i land der administrasjon ikke nødvendigvis tilsvarer et ryddig norsk byråkrati. Nødhjelp må også kvalitetssikres, hvis ikke ville vi fått flere medieoppslag om penger som bare kastes ut av vinduet.

Det er likevel viktig at VG omtaler det de kaller «hjelpeorganisasjonenes voksende pengebinge» og kan avsløre at fire av organisasjonene investerer i omstridte selskaper. Det er forvaltning av penger, samlet inn fra det norske folk, som ikke klinger godt i ørene på oss som gir i god tro. Organisasjonene er fullstendig avhengige av å opprettholde sin tillit hos folk som gir av egen lomme. TV-aksjonen er en felles nasjonal dugnad som involverer unge og gamle bøssebærere over hele landet, og i tillegg er folk både faddere og faste givere på månedlige giroer. Det vil koste organisasjonene dyrt å gamble med sin troverdighet. Derfor er det klokt når Kirkens Nødhjelp varsler at de vil gjennomgå sine investeringer og Norsk Folkehjelp bekrefter at de trekker seg ut av hedgefond.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.