Den nye regiondirektøren for NHO Innlandet har uredde visjoner om hva som er retningen for Innlandet. Åge Skinstad peker på både kulturendring og kontroversielle strukturgrep som nødvendig hvis Innlandet skal bli en økonomisk motor.

I et portrettintervju her i Hamar Arbeiderblad trekker den tidligere idrettsutøveren Åge Skinstad parallellen til egen idrettskarriere, eller skal vi si fraværet av karriere? Skinstad ble ingen ener som utøver. Han klarte ikke å prioritere, hadde ikke vinnerinstinkt, han var litt for fornøyd med tingenes tilstand. Den dommen feller han også over dagens innlending.

Skinstad vil ha en vinnerkultur i Innlandet. Vi må bli mindre fornøyd med tingens tilstand, og akseptere forandringer. I tillegg vil Åge Skinstad og NHO ha oss til å se lenger fram, og prioritere de store sakene. Lokaliseringskamper om sykehus og politihus må legges bort. I stedet spør NHO-direktør Åge Skinstad om ett fylke kanskje er rett vei å gå. Ni storkommuner i hele Innlandet? Hvordan utnytter vi best ressursene til hver enkelt by?

Det er viktige perspektiver Åge Skinstad presenterer, og ledere innenfor både næringsliv og politikk bør ta dem med seg. Dessverre er de ikke nye. De siste 15 årene har det vært et gjennomgangstema at Innlandet må ut av oljeskyggen. Universitet og sykehus kan ikke overlates til korttenkende lokalpolitikere. For 10 år siden gikk en rekke næringslivsledere ut i HA og ba om en slutt på krangelen i Innlandet. Siden har det blitt verre.

Derfor ønsker vi oss mer enn en god situasjonsanalyse. Det er tid for at politikere og næringslivsledere omgjør noen av visjonene til handling. Vi trenger markante ledere som har strategiske evner til å gjøre samling av Innlandet til mer enn ord. Dessuten må de ha politisk tyngde til å utfordre et rike av småkonger. Innlandet må se sin mulighet når oljen ikke lenger driver norsk økonomi. Dessverre er det vanskelig å få øye på fylkespolitikere i de to innlandsfylkene som har det kaliberet som trengs.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.