Vi skal være forsiktige med å glede oss for tidlig, siden altfor mange samarbeidsprosjekter som involverer Hedmark og Oppland har strandet. Kanskje nettopp derfor er det bemerkelsesverdig at det akkurat nå pågår tre store prosesser som kan føre Hedmark og Oppland tettere sammen.

Høgskolene utreder muligheten for å bli et felles universitet. Her har det åpenbart hjulpet på samtaleklimaet å få andre mennesker inn i ledende posisjoner. Dessuten er Gjøvik borte. Det betyr både at det er færre som skal bli enige, og at de to gjenværende høgskolene vet at det begynner å haste med å finne en partner.

Også når det gjelder tanken om et felles storsykehus er det mer fart i prosessen. Styreleder Anne Enger har løftet opp de viktigste temaene ved å erklære at hun foretrekker et felles hovedsykehus ved mjøsbrua. Vi er usikre på hva slags sykehus Enger egentlig vil ha, men uansett er det positivt at selve prosessen nå går raskere og handler om de vanskelige spørsmålene.

Denne uka begynte også utredningsprosessen for å vurdere sammenslåing av de to fylkene. Riktignok er den preget av at kommunaldepartementet har pålagt fylkene å undersøke muligheten for større regioner. Ikke alle fylkestingsrepresentantene går til jobben med entusiasme. Det er likevel et bedre samarbeidsklima enn det har vært tidligere. «Jeg synes ikke det er så ulystbetont som mange tenker», sier Venstres Erik Ringnes. Det er en holdning flere kan adoptere.

Vi håper Arbeiderpartiet i de to fylkene vil heve seg over at det er H/Frp-regjeringen som har tatt dette initiativet. Det er Ap som nå sitter med nøkkelen til en vellykket prosess. Mye står på spill. Får vi felles storsykehus og universitet vil den politiske konstruksjonen med to fylker bli hengende etter. Hedmark risikerer dessuten å miste kommuner i sør til Akershus og i nord til Trøndelag. Og hvor mye enklere ville det ikke være å lage universitet og storsykehus med Innlandet som ett fylke?

Les også
NYHET Hva synes du om dette? 
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.