Ny mjøsfest med Skibladner. Hockeyfest på Lillehammer. Disse to nyhetene ble sluppet samme dag, og forteller at mjøsfellesskapet og innlandsidentiteten lever for fullt. Det er til hverandre vi ser når vi vil lage fest.

Storhamar vender seg ikke mot Lørenskog når det skal utkjempes et ekte derby, selv om Hamars nærhet til Oslo-regionen hyppig nevnes i politiske sammenhenger. Og for Lillehammer er det opplagt at det er Storhamar det skal spilles mot hele dagen i Håkons hall. Ingen har heller glemt jubelbruset fra folkemassene da Skibladner seilte fra ende til enda av Mjøsa, mens hele Norge fulgte med på tv-skjermene. Driftige entusiaster innenfor reiselivsnæringen vil ha reprise, og forteller at de greier å tenke større, og oftere og oftere tenker mjøssamarbeid.

Noen dager i fjor var vil plutselig alle sammen «mjøsinger». Stange-ordfører Nils Røhne spilte i band, mens Hamar-ordfører Einar Busterud hoppet fra stupetårnet. Lillehammer-ordfører Espen Granberg Johnsen mente festen måtte gjentas. Busterud pekte på at det er bra at folk i resten av landet fått opp øynene for hva vi rundt Mjøsa har å by på. Men minst like viktig er det at vi fikk opp øynene for hva vi selv kan få til, når vi bare vil.

Kan en årlig fest langs Mjøsa med Skibladner som fellesnevner være med på å knytte bånd som gjør det lettere å snakke sammen når de tunge politiske sakene skal avgjøres? Vi stilte spørsmålet på lederplass. Ett år etter ser det ut som svaret er nei. Mens turistnæringen og idretten klarer å løfte sammen og skape felles identitet, ser vi at de politiske kampene står tett i Innlandet.

Sykehus, politihovedstad, jernbane og felles fylkesmann er gode eksempler på tøffe politiske saker hvor by står mot by, og fylke mot fylke. Kanskje skulle de som jobber med turisme og reiseliv i Innlandet invitere politikerne fra mjøsbyene til et felles inspirasjonsseminar for å fortelle hvordan de klarer å gjøre Innlandet til et fellesskap. Det kan hende politikerne har noe å lære.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.