Ifølge tall som Statistisk sentralbyrå har lagt fram den siste uken har 51,5 prosent av kvinnene i Løten mindre enn full stilling. Ringsaker og Stange ligger fem-seks prosentandeler bak, mens Hamar er nede på i overkant av 42 prosent. I alle de fire kommunene i Hedmarken er andelen kvinner uten fulltidsjobb over dobbelt så høy som blant menn, og selv Hamar er godt over landsgjennomsnittet.

Under gårsdagens markering av den internasjonale kvinnedagen, var heltidsarbeid og heltidskultur en av hovedsakene. Det ble poengtert at det er helt nødvendig å øke andelen fulltidsstillinger for å komme nærmere en full likestilling mellom kvinner og menn. Men det er også mange andre gode grunner for at større stillinger lønner seg for alle.

Arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Delta og Sykepleierforbundet peker på en rekke fordeler med flere heltidsstillinger i sin felles heltidserklæring, hvor partene forplikter seg til å arbeide for å fremme en heltidskultur i arbeidslivet. Alle de tre organisasjonene har stor andel offentlig ansatte og ansatte i yrker der andelen deltidsstillinger er høy.

De slår fast at heltidsansatte er bra for pasienter og brukere av helsetjenester fordi det lettere vil kunne utvikle gode fagmiljøer og gjøre det lettere å rekruttere ansatte. Dessuten får pasienter og pårørende færre å forholde seg til. Det er bra for de ansatte, fordi de sikres en mer forutsigbar lønn, og det styrker pensjonsopptjeningen. Morgendagens pensjonstapere er de uten full stilling. Arbeidsgiverne får færre ansatte å forholde seg til.

Heltid og deltid er ingen ny problemstilling. Det er gjennom de siste årene tatt flere initiativ for å senke andelen ufrivillig deltid. Men egentlig er lite skjedd. Derfor ønsker vi det fokuset som ble satt på problemstilling i går på 8. mars velkommen. Det er ikke for mye tatt i å hevde at heltidsarbeid er en forutsetning for en full likestilling. Men det vil være en lang veg å gå. Her lokalt, som vi kan lese ut av statistikken, også med et betydelig starttillegg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.